Tehnici de cusut româneşti
 
AcasaCalendarInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Broderii pe fire scoase -găurele, ajururi, șabace

In jos 
AutorMesaj
Emily Er
Admin


Mesaje : 63
Data de înscriere : 01/02/2014

MesajSubiect: Broderii pe fire scoase -găurele, ajururi, șabace   Dum Feb 02, 2014 5:48 am

Broderiile pe fire scoase sunt:
-găurele (simple, duble, în zigzag, strânse la mijloc)
-ajururi (ajurul cu fileu, cu fire răsucite, păianjen)
-șabace

Găurelele constituie un mod de decorare de tip special. Se obțin prin scoaterea unor grupe de fire pe orizontală sau pe verticală. Prin scoaterea firelor, în locul grilei de la țesătură se obține un spațiu mai rar, cu fire paralele.

Găurelele în zigzag se lucrează pe un număr de fire cu soț (4-6 fire). Se lucrează primul rând de găurele simple de lângă tiv, iar rândul al doilea din partea de sus se lucrează la fel ca găurelele duble, luându-se pe ac doar jumătate din numărul de fire al primei grupe și jumătate din numărul grupei a doua.

Găurelele în zigzag se pot lucra în loc de ajur pe marginea obiectului sau între motive.Executarea găurelelor pe colț și scoaterea surplusului de pânză
Bucățile de pânză pe care se aplică cusături tradiționale românești se tivesc de obicei cu găurele. Dacă materialul este gros și tivul lat, surplusul de pânză de la colțuri trebuie scos, deoarece prin suprapunerea celor două laturi, colțul va fi prea gros. Este necesar să tăiem surplusul de pânză din interiorul colțului sub formă de dreptunghi. La margine și peste tiv, colțurile se cos cu punct ascuns.


Ajurul are aceeași etapă inițială ca și găurelele. Se scot firele și se fixează marginile prin găurele. Firele se scot pe o porțiune mult mai mare, iar la efectuarea găurelelor trebuie urmărit ca numărul și amplasarea firelor prinse pentru fixare să fie identice sus și jos în așa fel încât să se formeze grupuri de două-trei sau patru fire.

Ajurul cu găurele

Ajurul cu fileu

Ajurul cu fire răsucite

Ajurul cu păianjen

Șabacul se începe tot prin scoaterea unui număr de fire, însă mai mare decât la găurele, în funcție de modelul ales.
Sus In jos
 
Broderii pe fire scoase -găurele, ajururi, șabace
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Cusături româneşti :: Educaţional :: Să învăţăm să coasem-
Mergi direct la: