Cusături româneşti
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


Tehnici de cusut româneşti
 
AcasaUltimele imaginiÎnregistrareConectare

 

 Cum am cusut ia Gorj 5

In jos 
AutorMesaj
Emily Er
Admin



Mesaje : 63
Data de înscriere : 01/02/2014

Cum am cusut ia Gorj 5 Empty
MesajSubiect: Cum am cusut ia Gorj 5   Cum am cusut ia Gorj 5 Icon_minitimeMar Feb 04, 2014 4:33 am

Vreau în câteva cuvinte să vă fac cunoscute câteva lucruri despre ia Gorj 5 pe care mi-am cusut-o cu ajutorul îndrumărilor din cărți și de pe blogul Semne cusute. Ana-Maria Trandafir mi-a fost de mare ajutor pentru că mi-a calculat dimensiunile bucăților de pânză și mi-a răspuns la întrebările pe care i le-am pus atunci când aveam o problemă și nu știam cum să o rezolv.

Dimensiunile bucăților de pânză au fost:
ALTIȚELE: 26 cm plus 2 cm pentru tivuri X  17 cm plus 2 cm pentru tivuri
MÂNECA: 42 cm plus 2 X  46 plus 2
FAȚA: 55 cm plus 2 X  50 plus 2
SPATELE:: 55 cm plus 2 X  50 plus 2
PAVELE: 5 cm plus 2 X 5 cm plus 2
BENTIȚA DE LA GÂT: 4 cm lățime, iar lungimea circa 70 cm

Modelul Gorj 5 se coase cu punct Holbein, o tehnică cu care se cosea în secolul al XVI-lea în Europa. Nu este greu de cusut, dacă știi să urmărești o direcție pe care să mergi și pe care să te întorci.

Descifrarea modelelor
Cum am cusut ia Gorj 5 Hra6tv
Cum am cusut ia Gorj 5 2h73mzc
Cum am cusut ia Gorj 5 Ezr6f8
Cum am cusut ia Gorj 5 11m3tif


Încrețul l-am cusut cu liniuțe mici orizontale pe față și cu linii mai lungi sau mai scurte, în funcție de model, pe spate. După ce se trag firele, pânza se încrețește, modelul iese în relief, iar dimensiunea mânecii în partea de sus scade cu circa 4-5 cm. Trebuie calculat în așa fel încât după încrețire să aibă aceeași dimensiune cu altița. Părțile care rămân după coaserea altiței de mânecă se cos de piept și de spate, după care se coase pava. Acele părți laterale ale mânecii (cele care se cos una de piept și una de spate) care rămân după coaserea pe dos a altiței de mânecă cu punctul tighel, trebuie tivite.

Partea unde se coase încrețul de altiță trebuie cusută pe dos cu punct de tighel sau în urma acului. Acea parte nu am tivit-o inițial cu găurele. Atenție la tivuri, pentru că eu le-am tot cusut și descusut până mi-am dat seama care e rostul lor. Altița trebuie tivită doar pe părțile laterale, pe lățimi.

Am văzut poze cu ii la care și altița era tivită cu găurele în partea de lângă încreț, iar cele două bucăți de pânză (altița și mâneca) erau încheiate cu cheiță. Nu am ales această variantă, ci varianta tradițională cu cusutul pe dos al altiței de încreț.

Încrețul cusut de altiță (dosul materialului) - este cusut cu tivitură simplă, printr-o operație de îndoire și coasere de-a lungul marginii materialului
Cum am cusut ia Gorj 5 Fkwf8z

Fața și spatele nu trebuie tivite în partea de la gât atunci când coși ia cu bentiță, pentru că după încrețire se coase bentița peste crețuri. Nu știu încă cum se coase gura cămășii sau cum se coseau cămășile cu brezărău, cele la care se punea un șiret care încrețea cămașa la gât. Oricum, partea aceasta cu încrețirea la gât trebuie bine cercetată, pentru că încrețirea se poate face prin mai multe metode.

Cheița pe care am ales-o este una simplă cu un punct de feston. Se mai numește cheița „gheruță”.

Timpul de lucru necesar coaserii acestui model a fost de 4 luni, fără a mai fi cusut vreodată o ie. Având răspunsuri la câteva din întrebările pe care mi le-am pus eu pe parcursul celor patru luni, vă doresc să reușiți să vă coaseți o iie într-un timp mai scurt.

Dacă aveți vreo întrebare vă rog să nu ezitați să mi-o adresați aici pe forum.

Model desenat de arh. Ioana Corduneanu pe blogul Semne cusute: http://semne-cusute.blogspot.ro
Cum am cusut ia Gorj 5 Maria+-+i+-+panaitescu+-+ie+GORJ+5
Sus In jos
 
Cum am cusut ia Gorj 5
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Cusături româneşti :: Educaţional :: Să învăţăm să coasem-
Mergi direct la: